субота, 20. децембар 2014.

JEDNOSTAVNIJI I JEFTINIJI ŽIVOT GRAĐANA JE MOGUĆ, ALI NE S NJIMA

ELEKTRONSKA UPRAVA

Vidimo da se hvale kako su krenuli sa elektronskom upravom, ALI OČIGLEDNO NE RAZUMEJU ŠTA JE PRAVA E UPRAVA i kako treba da se radi. NE GOSPODO DA SE ELEKTRONSKI PORUČI, NEGO DA SE ODMAH U STANU ILi NA POSLU ODŠTAMPA DOKUMENT sa jedinstvenim ID brojem.
LEPO SMO NAPISALI, ali očigledno NE RAZMETE, jer ponavljam više od DVE GODINE OVU PRIČU, pa da je ponovimo.

Da li je moguće da u eri digitalizacije, kompjutera, mi u Srbiji gubimo vreme obijajući ŠALTERE, plaćajući BANKAMA nenormalne provizije.
ZAŠTO SE SVUDA U SRBIJI NE UVEDE da možete takse plaćati preko interneta platnom ili kreditnom karticom, da dokumenta poput izvoda iz matične knjige rođenih, matične knjige umrlih, potvrde o izmirenim porezima i sva druga dokumenta MOŽETE ŠTAMPATI sa karticom sa sertifikovanim digitalnim potpisom i da svaki taj dokument ima svoj jedinstven ID broj.
ZAMISLITE KAKAV APSURD je danas u SRBIJI da U POLICIJI, U KATASTRIMA i u svim drugim DRŽAVNIM INSTIITUCIJAMA traži za PRAVNA LICA DA DONESU OVERENU POTVRDU IZ BANKE DA SU UPLATILI a ta potvrda KOŠTA 600 DINARA, jer ta ista ŠALTERSKA ADMINISTRACIJA NEĆE DA POGLEDA SVOJE IZVODE I DA PROVERI NITI IMAJU SOFTVER ZA PROVERU UPLATA.

ZBOG NEKIH KRIMINALACA KAŽNJENI SU SVI OSTALI, a BANKE PROFITIRAJU.

RASTERETITI GRAĐANE I PRIVREDU, SMANJITI TROŠKOVE, jer i za GRAĐEVINSKE DOZVOLE SE DA LAKO URADITI REŠENJE SA JEDNOŠALTERSKOM SLUŽBOM, kako to neki zovu kancelarija ZA BRZE ODGOVORE I NISU U STANJU DVE GODINE DA JE NAPRAVE, a da se hoće to se sve da uraditi u ROKU OD 90 dana. I SVE TO UVEZATI SA GRAĐEVINSKIM DNEVNIKOM KOJI BI SE UNOSIO NA DNEVNOJ BAZI i NE BI VIŠE BILO MOGUĆNOSTI DA SE NE ZNA KONTROLA SVAKOG DINARA I SVAKOG URAĐENOG POSLA NA DNEVNOM NIVOU.
ZAR NIJE NORMALNO da svaki grad ili opština IMA SVOJU PRIVREDNU MAPU na sajtu i da se ubaci svako preduzeće, saka agencija, svaka preduzetnička radnja i da se na onda KO RADI NA BELO A KO NA CRNO.
ZAR NIJE NORMALNO DA KADA SE IZDA GRAĐEVINSKA DOZVOLA NA SAJTU ODMAH POSTOJI KAKAV OBJEKAT SE PRAVI, KO GA PRAVI I KADA ĆE BITI GOTOV i onda ako neko pravi objekat a nema ga na sajtu ODMAH SE ZNA DA JE DIVLJA GRADNJA.
ZAR NIJE NORMALNO.... potrebna su znanja koja NARAVNO OVI MEGATREND, FABUS, FAM .... NEMAJU. 
GRAĐANI PLAĆAJU POREZ DA IM ŽIVOT BUDE LAKŠI I BOLJI, JEFTINIJI, a ne da se administracija IŽIVLJAVA NAD NJIMA.

LAKŠI, JENDOSTAVNIJI I JEFTINIJI ŽIVOT GRAĐANA
Da li je moguće da u eri digitalizacije, kompjutera, mi u Srbiji gubimo vreme obijajući ŠALTERE, plaćajući BANKAMA nenormalne provizije.

ZAŠTO SE SVUDA U SRBIJI NE UVEDE da možete takse plaćati preko interneta platnom ili kreditnom karticom, da dokumenta poput izvoda iz matične knjige rođenih, matične knjige umrlih, potvrde o izmirenim porezima i sva druga dokumenta MOŽETE ŠTAMPATI U STANU ILI PREDUZEĆU sa karticom sa sertifikovanim digitalnim potpisom i da svaki taj dokument ima svoj jedinstven ID broj.


ZAMISLITE KAKAV APSURD je danas u SRBIJI da BAGRA U POLICIJI, BAGRA U KATASTRIMA i u svim drugim DRŽAVNIM INSTIITUCIJAMA traži za PRAVNA LICA DA DONESU OVERENU POTVRDU IZ BANKE DA SU UPLATILI a ta potvrda KOŠTA 600 DINARA, jer ta ista BAGRA NEĆE DA POGLEDA SVOJE IZVODE I DA PROVERI NITI IMAJU SOFTVER ZA PROVERU UPLATA.


RASTERETITE GRAĐANE I PRIVREDU, SMANJITE TROŠKOVE, jer i za GRAĐEVINSKE DOZVOLE SE DA LAKO URADITI REŠENJE SA JEDNOŠALTERSKOM SLUŽBOM, kako to neki zovu kancelarija ZA BRZE ODGOVORE I NISU U STANJU DVE GODINE DA JE NAPRAVE, a da se hoće to se sve da uraditi u ROKU OD 90 dana.


Automatski UVEZANO i sa inženjerskom komorom, sa urbanizmima, ministrastvima, inspekcijama,... mogli bi se na DNEVNOJ BAZI PRATITI GRAĐEVINSKI DNEVNICI, UTROŠAK NOVCA, IZVEDENI RADOVI,.... Sve imamo razrađeno do kraja, AKO OVA DRŽAVA HOĆE NAPRED, da građanima i privredi bude sve lakše i daleko jeftinije, BEZ KORUPCIJE i KRIMINALA.

ZAR NIJE NORMALNO da svaki grad ili opština IMA SVOJU PRIVREDNU MAPU na sajtu i da se ubaci svako preduzeće, svaka agencija, svaka preduzetnička radnja i da se zna onda KO RADI NA BELO A KO NA CRNO.


ZAR NIJE NORMALNO DA KADA SE IZDA GRAĐEVINSKA DOZVOLA NA SAJTU ODMAH POSTOJI KAKAV OBJEKAT SE PRAVI, KO GA PRAVI I KADA ĆE BITI GOTOV i onda ako neko pravi objekat a nema ga na sajtu ODMAH SE ZNA DA JE DIVLJA GRADNJA.


ZAR NIJE NORMALNO.... potrebna su znanja koja NARAVNO OVI MEGATREND, FABUS, FAM .... NEMAJU, pa uzmite makar PROČITAJTE OVO I PRIMENITE, PITAJTE, AKO NE ZNATE. 


GRAĐANI PLAĆAJU POREZ DA IM ŽIVOT BUDE LAKŠI I BOLJI, JEFTINIJI, a ne da se administracija IŽIVLJAVA NAD NJIMA.

CENE KOMUNALNIH USLUGA
NISMO ČULI NI JEDNOG POLITIČARA, NI JEDNOG MINISTRA, NIKOGA ko priča o PRIVREDI a da je spomenuo da je neprihvatljivo da su CENE VODE, STRUJE, GASA, TELEFONA, iznošenja SMEĆA i druge USLUGE DUPLO SKUPLJE ZA PRAVNA LICA NEGO ZA FIZIČKA LICA.
To nije slučaj tamo gde ONI TRČE, u EU.


Ako hoćete za početak da rasteretite privredu ONDA JE NEOPHODNO DA SE ODMAH CENE ZA FIZIČKA I PRAVNA LICA IZJEDNAČE NA NIVOU KOJI JE SADA ZA FIZIČKA LICA, jer i fizička lica u velikim gradovima plaćaju VODU I GREJANJE KAO recimo u Nemačkoj i Austriji, pa ČAK i DOSTA SKUPLJE.


Drugi apsurd jeste da građani plaćaju GREJANJE TOKOM CELE GODINE po 1 eur/m2 grejne površine KADA SU U PITANJU DALJINSKA GREJANJA, a ona su uvedena BAŠ DA BI SE MANJE PLAĆALO I DA BI BILO RENTABILNIJE. U SRBIJI NEMA STRATEGIJE, SEM STRATEGIJE PLJAČKE BANAKA, PRIVREDE I GRAĐANA i STRATEGIJE KOMADANJA SRBIJE KOJA SE UVELIKO SPROVODI.


Analizirajući CENE u dva najveća grada Beogradu i Novom Sadu, jasno se vidi da su cene u Novom Sadu za iznošenje smeća 2,5 PUTA SKUPLJE nego u Beogradu, KUBIK VODE ZA PRAVNA LICA U NOVOM SADU je 2 EUR što je APSURD, ...


TAKO JE KADA DRŽAVA NEMA STRATEGIJU, NEMA DOMAĆINA, NEMA PRAVILA, KADA SVAKO RADI KAKO HOĆE I ŠTA HOĆE.
KO IZABERE ZA SARADNIKE GLUPE, NESPOSOBNE, GRAMZIVE, KORUPTIVNE,...USKORO ĆE IM SE PRIDRUŽITI. OVO BAREM UOČAVATE NA SVAKOM KORAKU.

TOPLOTNA ENERGIJA ĆE SE PLAĆATI PREMA UTROŠKU ENERGIJE, a GRAĐANIMA ĆE BITI ODOBRENI JEFTINI KREDITI ZA IZOLACIONE MATERIJALE kako bi povećali enegetsku efikasnost svojih stanova I kuća.


Нема коментара:

Постави коментар