среда, 11. фебруар 2015.

ŠTA PREDLAŽEM NARDONOJ BANCI SRBIJE DA URADI ODMAH

ŠTA PREDLAŽEM NARDONOJ BANCI SRBIJE DA URADI ODMAH ILI U NAJKRAĆEM ROKU.
• NBS iz potpuno pasivnog, odbrambenog stava i ponašanja, treba da se prebaci u aktivnog činioca u javnosti Srbije
• NBS mora da pređe iz pozicije predlagača, onog ko sugeriše, predlaže, savetuje bankama kako da postupe u NAREDBODAVCA, nekog ko donosi ODLUKE koje su obavezujuće, koje imaju snagu NAREDBE prema BANKAMA.
• Potezi koje će NBS preduzeti moraju da budu u korist građana, a banke godišnje zarađuju i izvlače iz siromašne Srbije MILIJARDU do 1,5 MILIJARDI EVRA,
• Problem sa švajcarskim frankom koji je aktuelan i čije rešenje će se veoma brzo izbaciti i izaći u JAVNOST MORA da bude u naredbodavnom stilu PREMA BANKAMA, ne osvrćući se na ekipu zvanu i poznatu javnosti kao EFEKTIVA koja je produžena ruka BANAKA što se vidi iz njihovih nastupa.
• Potrebno je banke naterati da obračunavaju MESEČNI EURIBOR, a ne ŠESTOMESEČNI ili tromesečni, jer banke to neopravdano koriste dogovaranjem za dodatno profitiranje. Sada je EURIBOR svega 0,2%, da dobro vidite 0,2% godišnje kamate.
• Kamata na kredite za franke ali i EVRE, kredite u EVRIMA treba da se svede na MAKSIMALNO 4% plus EURIBOR, mada bih im dao da to bude i 3% plus EURIBOR, jer se banke zadužuju kod ECB sa 0,2% godišnje kamate i onda je njihova marža BEZOBRAZNO visoka 6% ili 7% pa i više plus EURIBOR. To znači da je njihova marža 30 do 40 PUTA u odnosu na ono što ono što ni plate ECB. Bankarska provizija je bila oko 3% do 3,5%, dok je bio EURIBOR preko 4% do skoro 5% negde . To znači da im se može čak dopustiti da ta kamata bude i bruto 0,5% više i da ode na 4%. Ovo je preventiva, jer šta će se dogoditi sa kreditima u EVRIMA kada EURIBOR bude bio 4%-5% kao što je bio pre par godina. Banke imaju veliki PROFIT i izvlače veliku dobit u SIROMAŠNOJ SRBIJI i mogu da se odreknu dela profita koji ne mogu nigde da ostvare sem u SRBIJI i nigde nema ovako visokih kamata u normalnim zemljama kao što su u SRBIJI. Svi devizni krediti u Srbiji sve banke moraju da isplaćuju u dinarima po srednjem kursu NBS, a vraćanje kredita na potpuno isti način po istom srednjem kursu NBS na dan otplate rate kredita. Naredba bankama da svima kojima su isplaćivali kredite po kupovnom, a obračunavali rate po prodajnom, moraju da vrate novac u roku od 60 dana.
• S obzirom da se radi o velikom odlivu deviza za letovanja i zimovanja koje naši građani plaćaju, neophodno je urediti da se kurs koji se obračunava građanima ne može biti veći od prodajnog kursa NBS uvećanog za 0,3%, jer agencije i banke NE KUPUJU DEVIZE kao EFEKTIVU nego se te devize kupuju od poslovnih banaka po kursu koji je za plaćanje doznaka u inostranstvu.
• Obelodaniti koje su banke i zbog ČEGA kažnjene, jer NBS postupa po zahtevu građana ili privrednika, a ako isti takav slučaj postoji u nekoj drugoj banci NBS ne postupa jer nema zahteva, a građani se ne mogu žaliti i dobiti odštetu, čime su dovedeni iz neznaja u neravnopravan položaj. Kazna koja se ređe izriče ima veće dejstvo, a kazna za koju se ne zna da je IZREČENA i nije KAZNA. Sve ono za šta niko sem jedne ili dve osobe ne znaju da se dogodilo, jednako je tome da se to NIKADA NIJE DOGODILO. A po meni to bi se moralo promeniti. Jer je to PRAVEDNO i kao se to sada voli reći TRANSPARENTNO.
• Bankama zabraniti da kod odobravanja kredita od klijenata pravnih lica traže kopije ulaznih i izlaznih faktura, imena najvećih kupaca i dobavljača i promete koje ostavruju sa njima, jer su to krajnje neprihvatljiva i nedopuštena pitanja koja bi morala biti sankcionisana, jer nigde na svetu sem u Srbiji nisu dopuštena. Kažnjiva su u EU, pa što ne bi bila i u SRBIJI.
• Zabraniti bankama da naplaćuju troškove obrade kredita, jer se sve to mora sadržati u iskazanoj kamati, jer kamata je njihova bruto zarada.
• Zabraniti bankama da naplaćuju ODRŽAVANJE računa za mesec u kome građanin ili pravno lice nema prometa preko računa, jer se onda ne radi ni o kakavom održavanju. Neke sve banke poštuju ovo, kao npr. Vojvođanska banka.
• Bankama zabraniti da naplaćuju KAMATU pravnim licima na dozvoljeni minus iako oni NE KORISTE odobreni dozvoljeni minus.
• Bankama ZABRANITI tzv troškove PRAĆENJA otplate kredita na tromesečnom nivou koje je dodatno opterećenje kako za građane tako i za pravna lica
• Osnovati RAZVOJNU BANKU SRBIJE koja bi bila isključivo okrenuta pokretanju DOMAĆE proizvodnje okrenute IZVOZU ili supstituciji uvoza domaćom PROIZVODNJOM, na osnovu čvrstih ugovora sa ino partnerom, domaćim partnerom ako je obezbeđen veliki plasman , bankarskih garancija, ali i DAVANJA bankarskih garancija NAŠIM preduzećima koja dobijaju poslove u inostranstvu, ali strane banke im ne daju GARANCIJE iz razloga što one štite svoje domicilne ponuđače na tim tenderima. Korak koji je izgubljen tokom sankcija, se mora na adekvatan način uhvatiti podrškom takvim preduzećima. Jer na primer, čak i štampanje DINARA, a vidimo da to radi i EU i FED, kod nas ne bi izazvalo INFLACIJU, ukoliko bi se tim dinarima FOKUSIRANO I CILJANO kreditirala hrana za svinje, jaganjce ili piliće i drugim vidovima proizvodnje hrane, i drugih izvoznih proizvoda, jer bi se ti dinari veoma brzo pokrivali deviznim prilivom nakon izvoza u inostranstvo.
• Za primer kazniti npr. HYPO ALPE ADRIA BANKU koja je mimo zakona prihvatila za HIPOTEKU akcije preduzeća koje je kupovano u privatizaciji, što znači da je favorizovan JEDAN ponuđač BEZ PARE I DINARA, nakon dobijene licitacije ili otvaranja PONUDA dobio od njih GRANACIJU i postao kupac, nakon čega je ojadio to preduzeće. Konkretno je to eklatantan primer preduzeća TRI GROZDA koje je kupio Milomir Joksimović zvani Miša Omega, kome je g-din ČUPIĆ sredio i prihvatio kao HIPOTEKU vlasništvo nad akcijama. To je izrugivanje pozitivnim propisaim i zakonu, koje je prošlo bez kazne, a TO BI po meni valjalo za primer URADITI.

Нема коментара:

Постави коментар